Skip to content
U GORAŽDU OTVORENA POSLOVNICA BBI BANKE (+ FOTO) PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 24 Decembar 2012 16:22

BBI banka danas je otvorila novu poslovnicu u centru Goražda. U prisustvu poslovnih partnera, predstavnika javnog života,  klijenata i medija, Banku su svečano otvorili načelnik općine mr. Muhamed Ramović i generalni direktor BBI banke Amer Bukvić.

'' Danas BBI banka otvara dvadesetu poslovnicu i danas je jedan od najvažnijih iskoraka u ovoj godini, pogotovo imajući u vidu da smo fokusirani na implementaciju kredita Repulike Turske. Nadamo se da ćemo ovim i sredstvima BBI banke donijeti dobrobit građanima Goražda i da ćemo ojačati ekonomski ovaj dio BiH, povećati broj povratnika na teritorije oko Goražda i na taj način razvijati multietičnost u BiH. Nadamo se da ćemo biti od koristi građanima i da će naš servis biti na visokom nivou.'' - rekao je direktor BBI banke Amer Bukvić tokom ceremonije otvaranja poslovnice. Otvaranje poslovnice BBI  banke u Goraždu predstavlja značajan iskorak za Bosansko–podrinjski kanton i Općinu Goražde, jer otvaranjem poslovnice u Goraždu doprinijeće se razvoju kako lokalne zajednice, tako i cijele regije.

Načelnik općine Goražde mr. Muhamed Ramović u svom obraćanju najprije je uputio čestitke povodom otvaranja poslovnice BBI banke u Goraždu, te dodao -  ''Goražde ovih dana uistinu ide uzlaznom putanjom. Iz naše Općine šaljemo samo dobre i pozitivne vijesti. Uskoro ćemo imati šest novih firmi na našem području. Imali smo sedam banaka, a ovih dana bogatiji smo za još dvije, tako da Goražde ima već devet banaka što je dobro i govori da Goražde uskoro postaje razvijeni grad kao što smo to nekada i bili. Jedan od najrazvijenijih gradova u bivšoj državi. Drago mi je što danas prisustvujem ovoj svečanosti, što BBI banka prije svega posluje na islamskim principima, što ih podržavaju ekonomski najrazvijenije zemlje - Saudijska Arabija i UAE, što govori da ova banka ima tradiciju i uporište u realnim vrijednostima. Zbog svega toga, dobro je da je ovdje u Goraždu. Posebno treba naglasiti da ova banka stipendira studente i pomaže učenicima, kao i razne humanitarne pomoći kojima se odaziva i nadam se da će se takve aktivnosti provoditi i na području općine Goražde.''

Otvaranjem poslovnice u Goraždu BBI banka je obezbijedila nova radna mjesta za mlade i ambiciozne ljude koji svojim radom mogu doprinijeti prosperitetu ovog kraja.          

Bosna Bank Internacional (BBI) je prva i jedina banka u BiH i regionu koja posluje po islamskim finansijskim principima. Osnovana je 19. oktobra 2000. godine, sa sjedištem u Sarajevu. Tadašnji njen osnivački kapital iznosio je 47,52 miliona KM, što je tada predstavljalo najveći uplaćeni kapital u poređenju sa drugim bankama u zemlji. BBI trenutno ima 20 poslovnih jedinica.

Osnivač BBI-a su Islamic Development Bank (Saudijska Arabija), sa dioničkim udjelom od 45,46%, Dubai Islamic Bank (UAE) sa osnivačkim udjelom od 27,27% i Abu Dhabi Islamic Bank (UAE) sa osnivačkim udjelom od 27,27%.

Iako u BiH ne postoji zakonski okvir za rad banke po islamskim principima, BBI banka je uložila izuzetne napore i napravila zamjenske proizvode, tako da sada ima sve proizvode i usluge kao i konvencionalne banke, a koji nisu u suprotnosti ni sa islamskom, niti sa ovdašnjom legislativom.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009