Skip to content
19. MAJA VELIKA SVEČANOST POVODOM DOBIJANJA STATUSA GRADA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 20 April 2017 14:33

Nakon što je  Općina Goražde na 19. redovnoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH jednoglasno dobila status grada, ovih dana u toku su pripreme za veliko slavlje koje će se desiti na Gradskom stadionu „Midhat Drljević“ u Goraždu 19. maja 2017. godine. Tim povodom danas je u Velikoj sali Općine organizovan sastanak članova Organizacionog odbora za obilježavanje ovog značajnog događaja. Organizacioni odbor čini 37 članova, predstavnika udruženja i institucija sa područja općine Goražde koji su zaduženi za pripremu i organizaciju pomenutog događaja.

Kako je rečeno, ovom velikom manifestacijom proslavit će se veoma bitan dan u historiji Goražda, tj. dobijanje statusa grada nakon procedure koja je trajala duže od 3 godine.

Više o programskim sadržajima povodom ove manifestacije u izjavi za medije načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović je kazao – ''Dugo smo radili na ovom projektu, prošle su sve procedure od javnih rasprava Općinskog vijeća, parlamenta i hvala Bogu mi u mjesecu maju i zvanično prelazimo iz statusa Općina Goražde u status Grad Goražde. 18. maja smo planirali svečanu sjednicu kada će akti i zvanično preći iz akata općinskog vijeća u akte gradskog vijeća, načelnik prelazi u gradonačelnika kao i sve službe koje su u skladu sa odlukama koji je donio Parlament Federacije i Dom naroda F BiH. Planirali smo tu našu najveću svečanost 19. maja u popodnevnim satima i želimo da pozovemo sve građane, sve institucije, da zajedno organizujemo ovu veliku svečanost, gdje želimo prije svega da našoj djeci koji učestvuju u programskom sadržaju, da oni budu ti kojima ćemo predati naš grad i da oni u budućnosti još više rade za svoj grad, za budućnost ovog dijela Kantona, BiH.

Mislim da to Goražde zaslužuje, da smo svi sretni i evo danas smo i pozvali sve institucije kao jedan širi Organizacioni odbor u kome želimo da svi damo učešća i da kažemo svijetu imamo mi sa čime da se ponosimo i imamo šta ponuditi i zaslužujemo da budemo grad. Naravno u medijima je bilo raznih pisanja, da ne kažem provokacija, pa me sve to iznenađuje.

Evo ja ubrzo putujem u Mettman jedan grad koji je upola manji od Goražda, ali je grad i evo u susretima sa gradonačelnikom sasvim je drugačije kad se kaže grad, osim toga znamo šta to znači dobijanje ovog statusa i za apliciranje prema sredstvima Evropske unije, sve skupa svi dobijamo. Na prvi pogled izgleda da ništa time ne dobijamo, ali znači to mnogo. Pozivam sve građane, mladost, sve privrednike na stadion 19. maja da svi proslavimo taj veliki događaj.''

Obzirom na ono što se danas moglo čuti tokom sastanka Organizacionog odbora 19. maja čeka nas pravi spektakl, no više o samom događaju bit će poznato javnosti tokom narednih dana.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009