Skip to content
USVOJEN KONAČAN PROGRAM XX INTERNACIONALNOG ''FESTIVALA PRIJATELJSTVA'' GORAŽDE 2017. PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 21 Juli 2017 10:05

U zgradi JU Centar za kulturu Goražde jučer je održan još jedan u nizu sastanaka Organizacionog odbora XX Internacionalnog ''Festivala prijateljstva'' na kojem je usvojen konačan Program ovogodišnjeg Festivala koji će se, kako je i najavljivano, održati u periodu od 01. - 06. augusta 2017. godine kad će u naš grad doći umjetnici iz desetak zemalja da podijele radost susreta na velikoj manifestaciji –centralnom kulturnom događaju u regiji koji već dvije decenije zbližava umjetnike iz cijelog svijeta. Ovaj, po mnogo čemu jedinstveni Festival, nastao je kao plod velikog prijateljstva između građana Goražda i Bretanje. Kolektiv koji nosi upravo ime Bretanja – Goražde dao je nemjerljiv doprinos nastanku i razvoju Festivala, čemu su se, iskrenim i nesebičnim angažmanom poslije pridružili i  istinski prijatelji Goražda, iz Baskije, grada San Sebastijana, a potom iz niza drugih zemalja.

I ove godine, organizator Festivala, goraždanski Centar za kulturu, pod pokroviteljstvom gradske uprave Goražda i  Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde čini sve da manifestacija bude što bolje pripremljena, sadržajno fokusirana na propagiranje amaterskog umjetničkog djelovanja, te da uključi što veći broj mladih koji će uzeti svoje učešće na ovoj manifestaciji – ističu organizatori Festivala.

Uz koncerte  pop – rok, zabavne i narodne muzike, veliku vrijednost Festivala svakako čine i tradicionalna Likovna kolonija “Boje prijateljstva”, brojne kreativne radionice za  djecu, pozorišne predstave i filmske projekcije, sajam i promocije knjiga. U programu su i večer folklornih ansambala, atraktivne sportske igre mladih koje se održavaju na Žanju, te šahovski  turnir. Posebno zanimljive biće svečanosti otvaranja i zatvaranja Festivala, a svake godine posebnu čar Festivalu, na njegovom kraju, daje veliki dječiji maskembal, pa će tako biti i ove godine.

U okviru Festivala organizovaće se i svakako zanimljiv događaj – Sajam starih i umjetničkih zanata koji je regionalnog karaktera. Pažnju posjetilaca, gurmana posebno, posve sigurno će privući i bosanska avlija na kojoj će posjetioci moći da kušaju tradicionalna bosanska jela.

U organizaciju Festivala aktivno su uključeni i goraždanski dječiji vrtići “Sunce” i “SOS”, dječiji park “Plavi cvijet”, Udruženja starih zanata i obrtnika, goraždanski teatar mladih i pop – rok škola, Udruženje pedagoga sporta, šahovski klub “Goražde”.

Medijski pokrovitelji XX Internacionalnog festivala prijateljstva u Goraždu su RTV BPK Goražde i RSG Radio.

Govoreći o sadržajima programa u izjavi za medije potpredsjednik Organizacionog odbora Sanid Zirak je istakao – ''I ovim putem pozivamo sve naše sugrađane, naše komšije iz susjednih općina i cijele BiH kao i našu dijasporu da intezivno proprate sve programske sadržaje koje će ova manifestacija ponuditi i ovoga ljeta u gradu na Drini i mislim da u sklopu programa ima za svakoga po nešto, nemojmo da samo idemo na dešavanja ispred Gradske dvorane, gdje su muzički sadržaji u pitanju već ima mnogo lokacija u gradu na kojima će se dešavati vrlo značajni i zanimljivi sadržaji u sklopu Festivala prijateljstva.''

PROGRAM XX INTERNACIONALNOG ''FESTIVALA PRIJATELJSTVA'' GORAŽDE 2017.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009