Skip to content
DOGOVOREN NASTAVAK AKTIVNOSTI NA PROJEKTU IZGRADNJE KOLEKTORA OTPADNIH VODA SA PREČISTAČEM VITKOVIĆI-GORAŽDE-NOVO GORAŽDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 10 August 2017 13:41

U Maloj sali Gradske uprave Goražde danas je održan novi sastanak gradonačelnika dr.sci. Muhameda Ramovića i njegovih saradnika sa predstavnicima Češke ambasade, tačnije konzulom Janom Zelingorovom i pomoćnikom načelnika opštine Novo Goražde Stojankom Andan, šefom odsjeka za prostorno uređenje i stambene poslove  gdje se razgovaralo o nastavku aktivnosti na projektu izgradnje kolektora otpadnih voda sa prečistačem na lokalitetu Vitkovići-Goražde-Novo Goražde.

Kako je rečeno riječ je o veoma bitnom projektu na kojem zajednički rade već izvjesno vrijeme, a kojim se riješava još jedan gorući problem koji ima Grad Goražde i Novo Goražde. Naime, po ugovoru iz 1991. godine u sporazumu koji je potpisan sa HE Višegrad  jasno je stavljena obaveza HE Višegrad  koji treba da ispuni prema ovoj lokalnoj zajednici, a to je sufinansiranje ovog projekta. HE Višegrad treba da finansira ovaj projekat sa 50%, a ostalo 50% Agencija za vodno područje slivova rijeke Save, Agencija za vode RS, Novo Goražde i Grad Goražde. Tako da je Grad Goražde već ranije aplicirao sa projektom prema Ambasadi Češke i Razvojnoj agenciji Češke i projekat je naišao na razumjevanje.

Prva faza koja de  radi u narednom periodu jeste izrada studije koja se mora uraditi i to će finansirati Vlada Češke. Nakon toga počinje druga faza i učešće Ambasade Republike Češke  u ovom projektu će biti sigurno izuzetno veliko, jer su oni do sada u nekoliko općina u BiH sličan projekat proveli i finansirali.

Ovaj današnji sastanak organizovan je sa ciljem dogovora oko nastavka aktivnosti. Kako je rečeno ono što dalje slijedi jeste izrada studije izvodljivosti, nakon čega se pristupa izradi  idejnog i glavnog  projekta.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009