Skip to content
U OKVIRU 21. MANIFESTACIJE „DRINSKE VEČERI DJEČIJE POEZIJE“ DODJELJENE NAGRADE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 27 Decembar 2017 16:39

Tradicionalna Književna manifestacija ''Drinske večeri dječije poezije'' održana je i ove godine, a riječ je o 21. po redu manifestaciji. Drinske večeri dječije poezije svake godine okupe veliki broj učesnika, odnosno učenika osnovnih škola iz regije, koji  se sa svojim radovima prijavljuju na javni poziv za izbor najboljih literarnih radova, a koji objavljuje JU Centar za kulturu Goražde.

Učešće na pomenutom konkursu ove godine uzeli su učenici osnovnih škola sa područja BPK-a (OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“, OŠ „Husein ef. Đozo“, OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ iz Vitkovića, OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ iz Ilovače (Grad Goražde), OŠ „Ustikolina“ Foča u FBiH i OŠ „Prača“ Pale u F BiH), te učenici osnovnih škola iz regiona: OŠ ''Sveti Sava'' – Rogatica, OŠ „''Veselin Masleša'' – Foča, OŠ ''Sokolac'' , OŠ ''Rudo'' koji su pisali na teme ''Djeca su izvor sreće'' (za učenike od I do V razreda) i ''Dobro se dobrim vraća'' (za đake od VI do IX razreda).

Pomenuti radovi objavljeni su u novoj zbirci pjesama pod nazivom „Drinske večeri dječije poezije“ u kojoj se nalazi ukupno 64 rada dječaka i djevojčica od 250 prispjelih iz 10 osnovnih škola, a čiji je izdavač Centar za kulturu Goražde. Poseban žiri u kojem su bili nastavnici/profesori razredne nastave i maternjeg jezika sa predstavnicima Centra za kulturu odabrao je najbolje, a svaka od objavljenih pjesama zaslužuje nagradu.

Pored organizatora JU Centar za kulturu Goražde, manifestaciju podržava i  Grad Goražde koji je pokrovitelj ovog događaja.

Tim povodom danas je u Maloj sali Centar za kulturu organizovana ceremonija proglašenja najboljih literarnih radova i dodjela priznanja.  Na početku se prisutnima obratio Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu koji je istakao opredjeljenje ove javne ustanove da podržava i potiče sve oblike kreativnog izražavanja djece, a među njima i književno stvaralaštvo. ''Veoma smo ponosni kao organizatori Drinskih večeri dječije poezije da sačuvamo nivo ove manifestacije i njen osnovni karakter i kvalitet što potvrđuje i činjenica da se ove godine oko nje i uz nju okupio veliki broj najmlađih književnih autora iz više gradova.'' – istakao je Fejzić. On se zahvalio rukovodstvima osnovnih škola i nastavnicima/profesorima razredne nastave i maternjeg jezika na uspješnoj saradnji u realizaciji ove značajne manifestacije.

Nagrade najuspješnijim autorima i zahvalnice za škole, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Gradsku upravu Grada Goražda uručio je direktor Centra za kulturu Murat Fejzić, a voditeljice završne svečanosti bile su Amila Herak i Džejlana Šehić.

NAGRAĐENI UČENICI

Najbolji rad u kategoriji đaka od prvog do petog razreda, prema odluci stručne komisije, imala je Nura Kuduz, učenica III2 razreda OŠ ''Fahrudin Fahro Baščelija'' – (Goražde), druga nagrada pripala je Ilhani Pleh, učenici OŠ ''Hasan Turčalo Brzi'' ( Ilovača) i Emi Deljo – IV razred, OŠ ''Husein ef. Đozo''. Treću nagradu osvojila je Imran Ratković, učenica OŠ ''Mehmedalija Mak Dizdar'' (Vitkovići). Stručna komisija za naljepšu strofu izabrala je dio iz pjesme čiji je autor Pavle Tešević, učenik IV1 razreda OŠ ''Rudo''. U kategoriji đaka od petog do devetog razreda osnovnih škola najbolji literarni (prozni) rad imala je Adna Ahmetspahić, učenica IX razreda OŠ ''Ustikolina'' (Foča u FBiH), drugu nagradu osvojila je Amila Bujak, učenica IX razreda OŠ ''Prača'' (Pale u FBiH), a treću Vedad Avdović, učenik VIIb razreda OŠ ''Husein ef. Đozo'' (Goražde). Po odluci stručne komisije nagrada za poseban pjesnički izražaj pripala je Đorđu Kovačeviću, učeniku IX2 razreda OŠ ''Sokolac''.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba