Skip to content
U OKVIRU LIR PROJEKTA GRAD GORAŽDE REALIZUJE JOŠ JEDAN VEOMA VAŽAN PROJEKAT PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 04 Januar 2018 16:55

Nakon što je u okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR) u 2017. godini Grad Goražde realizovao projekat ''Ekonomsko osnaživanje najugroženije populacije kroz javne radove na području Goražda'', u sklopu LIR projekta počela je realizacija još jednog projekta u našoj lokalnoj zajednici, a riječ je o realizaciji infrastrukturnih projekata predviđenih u Strategiji razvoja Grada Goražda, tačnije o projektu ''Povećanje energetske efikasnosti u oblasti javne rasvjete uz edukativne radionice u školama''.

Nakon apliciranja na Javni poziv odobren je pomenuti projekat koji se odnosi na izgradnju javne rasvjete na desnoj obali rijeke Drine na dionici od Omladinske ulice do mosta u Baćcima, kao i radionice za učenike osnovne i srednje škole. Pored nove rasvjete učenici u osnovnoj školi će uraditi, kroz zajednički rad u eko sekciji, i afiše sa upustvima kako svi možemo štedjeti energiju, a učenici srednje škole će uraditi spotove koji promovišu povećanje energetske efikasnosti.

Projekte „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR) finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH). Ukupna vrijednost projekta je oko 145.000,00 KM, dok je izvođač radova firma Siming trade d.o.o. iz Foče, a kada je u pitanju ovaj projekat kompletnu tendersku proceduru je proveo UNDP, a Grad Goražde je u projektu učestvovao sa 25% finansijskih sredstava. 

Govoreći o projektu pomoćnik Gradonačelnika Enver Adžem u izjavi za medije je istakao – ''Riječ je o osvjetljivanju šetnice koja se koristi svakodnevno, kojom prolaze djeca tokom odlaska u školu i obzirom da se vraćaju u noćnim satima mi nastojimo putem ovog projekta da osvjetlimo tu dionicu. Sredstva za realizaciju projekta osvjetljenja ove dionice obezbjeđena su zahvaljujući UNDP, dok smo projekat osvjetljenja kula mosta Alije Izetbegovića realizovali u sklopu Programa uređenja grada i prigradskih naselja.''

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba