Skip to content
BROJNI PRIJATELJI, KOLEGE I SUGRAĐANI PRISUSTVOVALI POSLJEDNJEM ISPRAĆAJU JUSUFA HUBJERA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 25 Januar 2018 16:46

U prisustvu brojnih prijatelja, kolega i sugrađana danas je u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde održana komemoracija povodom smrti Jusufa Hubjera. O Jusufu su govorili njegovi prijatelji, kolege i članovi porodice, a među njima i gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović. Svi oni u svojim govorima istakli su kako je naš Grad izgubio istinskog prijatelja, velikog čovjeka, osobu koja je nesebično pomagala ljudima u nevolji, savjesnog i odgovornog sugrađanina, čovjeka koji je jedan od najzaslužnijih građana za privredni razvoj Goražda.

Jusuf Hubjer ostaće upamćen kao jedan od profesionalaca u poslu kojim se bavio, zatim po doprinosu u odbrani svoga grada kroz angažman u firmi Pobjeda, ali prije svega po skromnosti i dobroti kojom je zračio i činjenici da ga dužnosti i funkcije koje su mu povjeravane nikada nisu mijenjale.

Jusuf Hubjer, rodjen je 1945. godine u Goraždu, gdje je stekao osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Tehnološki fakultet završio je u Tuzli, a 1971. godine počeo je raditi u tadašnjem preduzeću Unis Pobjeda - Goražde, gdje je obavljao poslove tehnologa za eksplozive i eksplozivne smješe, glavnog konstruktora-tehnologa  za inicijalne i duplex kapisle, upravnika pogona Pirotehnike i glavnog projektanta tehnološkog procesa proizvodnje i prerade inicijalnih eksploziva, načelnika Sektora pirotehničkih proizvoda, šefa  Odjeljenja za razvoj NVO, tehničkog direktora namjenske proizvodnje, direktora Sektora namjenske proizvodnje, pomoćnika direktora za razvoj i inžinjering, a agresiju na BiH dočekao je na dužnosti zamjenika generalnog direktora. Hubjer je od 1998. godine, od osnivanja „Ginexa“ kao jedne od firmi nastalih podjelom nekadašnje „Pobjede“, obavljao dužnost direktora. Obavljao je i dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva Skupštine Grupacije namjenske industrije pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, člana Upravnog odbora Privredne komore FBiH.

Dobitnik je „Zlatne plakete“ Grada Goražda, „Zlatnog globusa“ i „Plakete za životno djelo“ Agencije za izbor najboljih privrednika u BiH, 2013. godine proglašen je najboljim menadžerom u BiH, a godinu kasnije i menadžerom decenije u jugoistočnoj i srednjoj Evropi. Niz priznanja dobila je i firma na čijem je čelu bio, a koju je podigao iz ratnih ruševina i do odlaska u penziju krajem 2014. godine, pretvorio u okosnicu razvoja ovog kraja sa više od 500 uposlenih i izvozom u više od 40 država.

Kao dugogodišnji direktor kompanije „Ginex“ d.d. je među najzaslužnijima za posljeratni razvoj namjenske industrije u našem gradu i BiH, a ostat će posebno upamćen zbog brige o radnicima za koje je uvijek tvrdio da stoje iza svih uspjeha koje je „Ginex“ postigao, ali i po tome što je i kao direktor znao sjesti za mašinu i mlađe radnike učiti poslu.

Današnjom komemoracijom prisutni su odali počast liku i djelu Jusufa Hubjera, kojeg će se sjećati brojni prijatelji u gradu kojem je dao svoju nesebičnu ljubav. Nakon komemorativne sjednice, poslije podne namaza u 13h klanjana je dženaza na mezarju Hubjeri u Goraždu.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba