Skip to content
OBILJEŽEN 26. JANUAR – DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U DRUGOM SVJETSKOM RATU I DAN PRVOG OSLOBOĐENJA GORAŽDA, TE DAN MJESNE ZAJEDNICE GORAŽDE I PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 26 Januar 2018 17:04

U Goraždu je i ove godine nizom prigodnih sadržaja obilježen 26. januar - Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i dan prvog oslobođenja Goražda, a ovaj datum ujedno je i dan MZ Goražde I. 26. januar zvanično je usvojen i uvršten od strane Gradskog vijeća Goražde u Kalendar obilježavanja značajnih datuma i događaja Grada Goražda.

Na ovaj način građani Goražda odat će počast svim žrtvama stradalim u periodu 1941.-1942. godina, ali i prisjetiti se svih dešavanja kada su partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihajlovića ubijali od kraja novembra 1941. do 26. januara 1942.

Program obilježavanja počeo je polaganjem cvijeća na spomen obilježjima u Višegradskoj ulici, Trgu Branilaca i Kolijevkama. Cvijeće su položile delegacije grada Goražda, kao i predstavnici nekoliko udruženja koje baštine ideju antifašizma u BiH, među kojima je i Udruženje antifašista i boraca NOR-a Goražde.

Nakon toga, centralni dio programa održan je na Mostu Alije Izetbegovića na kojem je uz prigodan program, te učenje fatihe i intoniranje himne uslijedilo obraćanje zvaničnika. Prisutnima se najprije obratio gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović koji je u svom govoru podsjetio na značaj obilježavanja ovog datuma, kako bi se ukazalo na počinjene zločine, odala počast žrtvama, a sve sa ciljem da se zločin ne zaboravi i ne ponovi. Gradonačelnik Ramović se u svom obraćanju zahvalio svima koji su prisustvovali današnjem odavanju počasti nevino stradalim stanovnicima Goražda.

Skupu su se obratili i predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde Uzeir Živojević, kao i predstavnik SABNOR-a Kantona Sarajevo Mirsad Hajdar, koji su podsjetili na važnost čuvanja uspomene na pomenuti događaj. Poslije obraćanja u rijeku Drinu je bačeno 76 ruža u znak sjećanja na žrtve pokolja 1941.-1945. godine, a u sklopu programa nastupile su članice književnog kluba Isak.

Prisutni su polaganjem cvijeća odali počast i djeci Goražda stradaloj u ratu na Spomen obilježju na platou ispred Centra za kulturu Goražde.

U sklopu programa obilježen je i Dan Mjesne zajednice Goražde I.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba