Skip to content
JOŠ JEDNOM UPUĆEN APEL DA TRASA AUTOPUTA SARAJEVO – BEOGRAD NE SMIJE ZAOBIĆI GORAŽDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 05 Februar 2018 15:44

Kao što je javnosti poznato, 14.11.2017. godine u Velikoj sali Gradske uprave Grada Goražda održan je sastanak predstavnika građana Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a razgovaralo se o jednoj od najznačajnijih tema u Bosni i Hercegovini i regiji i tema o kojoj se posljednjih mjeseci mnogo govori, a to je određivanje trase autoputa Sarajevo – Beograd čiju bi izgradnju finansirala Republika Turska.  Na sastanku je prezentovan stav po ovome pitanju svima onima koji su uključeni u procese odlučivanja.

Iako sa najvišeg nivoa u Bosni i Hercegovini nakon sastanka nismo dobili pozitivan odgovor za ovu trasu, te je favorizirana trasa koja ide preko Tuzle, na sastanku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prihvaćen je prijedlog da se grade obje ponuđene trase u kombinaciji autoput-brza cesta na relaciji Sarajevo-Beograd. Dakle, plan je da se napravi autoput ili većinom autoput, kombinovan sa brzom cestom, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva. Da se potpuno završi krug.

Srbija je poručila još ranije da će pristati na bilo koju trasu te da je na BiH da se odredi. U našoj zemlji su izdvojene dvije trase. Prva je ona koja bi Sarajevo i Beograd spojila preko Tuzle i Bijeljine, što podržava FBiH, ali i dio stranaka iz RS-a. Drugu trasu, onu koja bi glavne gradove BiH i Srbije spajala preko Višegrada, odnosno istočne Bosne i nastavila se preko Vardišta na srbijanski autoput podržava vlast u entitetu RS.

U Istanbulu je razgovarano i o sastanku koji je održan u Goraždu, što je konkretan dokaz i pokazatelj da je poruka poslana sa ovoga skupa došla i do predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana kojem smo uputili tri pisma vezano za ovu tematiku, a danas šaljemo i četvrto.

Tim povodom gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović danas je održao Kolegij na kojem je još jednom upućen apel na nadležne organe da se Goražde ne smije zaobići, te da se ukaže na važnost prolaska autoputa kroz ovaj dio Bosne i Hercegovine imajući u vidu snažan privredni razvoj, te potencijal koji ovaj kraj ima u prometnom smislu tromeđe.

Govoreći na današnjem Kolegiju gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović je istakao – ''Mi smo 14. novembra prošle godine organizirali jedan veliki skup, pozvali sve odgovorne od kabineta Vučića do Trebinja, od Istanbula do Sarajeva i iskazali važnost prolaska puta, odnosno da to bude ruta kroz Goražde. Svakako da smo imali tada dvije opcije, jedna da ide Brod ili Hranjen, uopće nije važno sada. Važno je da Goražde ne smije biti zaobiđeno. Prema podacima koje imamo i zadnji sastanak koji je bio u Istanbulu Izetbegović, Vučić i gosp. Erdoan raspravljalo  se i o Goraždu i spominjao se i taj sastanak u Goraždu  koji je vrlo važan i da se ide sa dva putna pravca Sarajevo-Beograd. Ono što je za nas veoma zabrinjavajuće jeste da se Goražde ne zaobiđe, ako ide Višegrad, Sjemeč, Sokolac, onda mi smo zaista razočarani, onda je Goražde zauvijek zaboravljeno. S autoputa da neko silazi 12-13 kilometara od Ustiprače pa do Goražda i kakav mu je razlog, a ako taj put prođe kroz Goražde može i preko Hranjena zavisi šta stručnjaci kažu koja je opcija lakša, naša je prva bila preko Broda, jer uvezujemo i Trebinje, Nikšić, Bileću, Podgoricu i Ulcinj sve to ima svoje i još veći je lobi. Tako da smo mi danas svoj  jasan stav iskazali da Goražde ne smije biti zaboravljeno. U toku dana uputit ćemo po četvrti put još jedno pismo gosp. Erdoanu i gosp. Izetbegoviću da zaista ponovo uzmu u razmatranje Goražde, jer danas počinju da se crtaju karte, da se počne raditi i mi ne smijemo ostati po strani. Pozivam sve privrednike, sve političare da se svi udružimo, lobiramo, jer ovo je historijski trenutak, svi su izgledi da ovaj put ide, da je izvjestan i ne smijemo ostati po strani i naravno vrlo brzo sam u Turskoj sa djecom, sa odraslima na Ramazanskim večerima i biću sa predsjednikom gosp. Erdoanom na jednom iftaru i ponovit ću značaj Goražda za BiH, doprinos naših privrednika  BiH. Znamo šta znači jedan šleper preko Romanije kad pođe prema Njemačkoj sa robom, koje probleme imaju naši privrednici.“

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba