Skip to content
POTPISAN PROTOKOL O ZAJEDNIČKOJ SARADNJI GRADA GORAŽDE, OPŠTINE NOVO GORAŽDE I MEĐURELIGIJSKOG VIJEĆA BiH I ODBORA ZA MEĐURELIGIJSKU SARADNJU GORAŽDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 28 Februar 2018 16:08

U cilju uspostavljanja još čvršće saradnje danas je u Hotelu Behar organizovano potpisivanje Protokola o zajedničkoj saradnji Grada Goražda, Opštine Novo Goražde, Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini i Odbora za međureligijsku saradnju Goražde.

Ovim Sporazumom su definirana prava i obaveze Grada Goražda, Opštine Novo Goražde i Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini o pitanjima pripreme i realizacije projekata međureligijskog dijaloga, zalaganja za mir, izgradnji povjerenja i tolerancije.

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini i Odbor za međureligijsku saradnju Goražde izražavaju spremnost za realizaciju projekata u Gradu Goraždu i Opštini Novo Goražde koji će doprinjeti međureligijskom dijalogu, zalaganju za mir, izgradnji povjerenja i toleranciji.

MRV i OMS Goražde će pomoći u komunikaciji između crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, Grada Goražda i Opštine Novo Goražde.

Na današnjoj svečanosti predstavnici Grada Goražda i Opštine Novo Goražde izrazili su spremnost da podrže aktivnosti OMS Goražde na način da će Odbor predlagati aktivnosti Gradu i Opštini koji će iste podržavati u okviru raspoloživih resursa i mogućnosti.

Protokol je proizišao kao plod aktivnosti u sklopu projekta ‘’Unaprijeđenje međureligijske izgradnje mira’’ I ‘’Jačanje međureligijskog dijaloga’’ koji provodi  Međureligijsko vijeće u BiH u saradnji sa Catholic Relif Services- CRS.

Prije samog potpisivanja Protokola prisutnima su se najprije obratili Sanja Lepić ispred CRS-a, Arsenije Mirković,pomoćnik načelnice opštine Novo Goražde, Sanid Zirak, pomoćnik Gradonačelnika Goražda, glavni imam Medžlisa iz Goražde Rasim ef. Džafić, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, jerej Mihailo Andrić ispred Srpske pravoslavne crkve Novo Goražde i Igor Kožemjakin predstavnik Međureligijskog vijeća u BiH.

Protokol su potpisali Dženan ef. Imamović ispred Odbora za međureligijsku saradnju  Goražde, jerej Mihailo Andrić, pomoćnik Gradonačelnika Sanid Zirak, te Arsenije Mirković pomoćnik načelnice Opštine Novo Goražde.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba