Skip to content
BROJNIM DOGAĐAJIMA OBILJEŽEN 01. MART-DAN NEZAVISNOSTI BIH PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 01 Mart 2018 16:17

Nizom prigodnih sadržaja u Goraždu i ove godine  svečano je obilježen jedan od najznačajnijih datuma u povijesti BiH 01. Mart- Dan  nezavisnosti BiH.

Prvog marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine su se na Referendumu opredjelili za nezavisnost naše države. Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Toga dana, 1992. godine, 64 posto građana Bosne i Hercegovine potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje ''da li ste za to da Bosna i Hercegovina bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda."

Program obilježavanja započeo je u subotu 17.02. 2018. Ženskim rukometnim turnirom povodom Dana nezavisnosti BiH u organizaciji ŽRK Goražde. U srijedu 21.02.2018. održano je takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola na području BPK-a Goražde u likovnom I literarnom stvaralaštvu o temi Dana nezavisnosti BiH. I ove godine dio programa je tradicionalni 22. Zimski pohod ‘’Grebak-put života’’ koji je održan tokom vikenda.

Dio programskih sadržaja održan je jučer, a najprije je započeo historijskim časom u osnovnim i srednjim školama na području BPK-a Goražde. Potom je otvoren malonogometni turnir učenika osnovnih i srednjih škola u organizaciji  Aktiva nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja BPK-a . U popodnevnim satima održan je kulturno-zabavni program posvećen Danu nezavisnosti BiH u organizaciji učenika osnovnih škola ‘’Prača’’ ‘’Ustikolina’’ I ‘’Hasan Turčalo Brzi’’ i dodjele nagrada za najbolje likovne i literarne radove. U srijedu je položeno cvijeće na spomen obilježju  u  Ustikolini I Hrenovici I Prači.

Centralni dio programa održan je u danas , a program je započeo odvanjem počasti i polaganjem cvijeća  na centralnom spomen obilježju u ul. 1. Slavne višegradske brigade, a odata je počast i položeno cvijeće i na šehidskom mezarju i partizanskom spomen obilježju u Kolijevkama, te spomen obilježju ubijenoj djeci ispred Centra za kulturu Goražde.

Centralni događaj bila je svečana akademija povodom Dana nezavisnosti. Čestitke prisutnima povodom Dana nezavisnosti BiH najprije je uputio gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović, a potom i predsjedavajuća Skupštine BPK-a Aida Obuća. Svečanu akademiju svojim prisustvom posebno je uveličao prof.dr. Ejup Ganić, koji je kao aktivni sudionik historijskih događaja iz 1992.  govorio o značaju obilježavanja Dana nezavisnosti. Svečanu akademiju upotpunio je i nastup učenika OMŠ ‘’Avdo Smailović’’ Goražde.

U sklopu programa obilježavanja otvorena je međunarodna izložba ‘’Topot keltsih konja’’ lokaliteti Bizjakova hiša u Kobaridu ( Slovenija ) I Kamenjača u Brezi ( BiH ). Svečano je otvorena i izložba ručnih radova nastalih u radionicama Kulturno-edukativnog centra Goražde-Gungoren. U sklopu programa proučena je I hatma dova za sve šehide u BiH, a u večernjim satima održan je i okrugli sto u organizaciji BZK ‘’Preporod’’, Općinsko društvo Goražde.

Program će biti nastavljen u petak 02.03.2018. kada će se održat promocija knjige ‘’Srebrenica-kršenje ljudskih prava od Dejtona do danas’’ autora dr.sci. Mirsada Cvrka. U subotu 03.03. 2018. održat će se veče sevdaha i promocija knjige ‘’Poezija sevdaha’’ autora Enesa Kujundžića u organizaciji Udruženja sevdalija Saray-Sevdah’’ Sarajevo, te tradicionalni šahovski turnir povodom Dana nezavisnosti BiH u organizaciji Šahovskog kluba Goražde.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba