Skip to content
SVIM PRIPADNICIMA CIVILNE ZAŠTITE GRADA GORAŽDE I BPK-A ČESTITAMO 01. MART- MEĐUNARODNI DAN CIVILNE ZAŠTITE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 02 Mart 2018 13:20

Prvi Mart u svijetu se obilježava kao međunarodni dan civilne zaštite.  Tim povodom o značaju ovog datuma kao izjavu za medije dala je pomoćnica gradonačelnika Goražda Samira Drakovac: ‘’ Kada je u pitanju civilna zaštita naš zakon je preuzeo 01. mart kao dan civilne zaštite koji se inače obilježava kao Međunarodni dan civilne zaštite od 1972. kada je uspostavljena Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu. BiH u skladu sa složenim političkim i trenutnim aktivnostima koje imamo  kada je u pitanju civilna zaštita nije član Međunarodne organizacije za civilnu zaštitu a svakako  postoji mehanizam kojim možemo koristiti tu pomoć i povlačiti međunarodne sredstva. Taj sistem je bio aktiviran 2014. Godine kada su bile poplave.  Kada je u pitanju Grad Goražde na poseban način nećemo obilježiti međutim postoji Federalna uprava cz kja u ponedeljak ima svečanost na nivou F BiH.

Grad Goražde slijedom stvari koje su bile specifične za nas obilježavamo 02. decembar koji je otprilike dan polav, iz 2010 i kojim na taj način ukažemo na značaj djelovanja civilne zaštite i preventivu. I to je datum koji od 2010. do danas kontinuirano obilježavamo sa našim jedinicama i službama i mjesnim zajednicama koje predstavljaju sastavni dio sistema zaštite i spašavanja.

Kada je riječ o opremljenosti finansijska namjenska sredstva sa kojima raspolažemo za nas su jako bitna obzirom da imamo određen broj zaposlenih i na godišnjem nivou imamo solidan sredstva koja možemo da koristimo u  obezbjeđenje opreme koja je uz obuku i profesionalce jako bitna. A sredstva jesu značajna a uvijek nije dovoljno da obezbjedimo sve. Tako da u tom smislu nastojimo da  opremimo naše službe koje su većinom  na volonterskoj osnovi, a s druge strane imamo i profesionalce kao što je Dom zdravlja, veterinarska stanica, vatrogasna jedinica, DVD. Sve su to da kažem širok spektar ulaganja koji je neophodan i u tom smislu nastojimo  da naša sredstva budu racionalno korištena i efikasno utrošena. Ono što je interesantno u vom petogodišnjem programu planirana sredstva su u iznosu 1 124 000 KM. Podjeljen je na način na koji je to zakon predvidio . I ove godine smo u prilici da nabavljamo novi kamion  za Vatrogasnu jedinicu što nije bio slučaj u prethodnih 40 godina. U prethodne tri godine u tom program razvoja uložili smo dio sredstava u Gorsku službu spašavanja, radio amatere, kontinunirano ulažemo u Vatrogasnu jedinicu, Veterinarsku stanicu, Dom zdravlja i sigurno stoji dio obaveza prema građanstvu kada su u pitanju i povjerenici i dio jedinice opće namjene. Da kažem da u ovom trenutku  smo svi dužni biti dio sistema zaštite i spašavanja pogotovo lokalna zajednica, kanton.  Zadovoljni smo saradnjom sa Kantonalnom CZ koja je dala dio sredstava za nabavku kamiona. Ovu priliku koristim da čestitam dan cz svim volonterima, građanima, profesionalcima i jedinicama a i službama kao i privatnom I  javnom sektoru koji je dio sistema za spašavanje.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba