Skip to content
POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU STAMBENO-POSLOVNOG OBJEKTA ''LAMELA H3'' PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 12 Mart 2018 15:39

U ulici 43. Drinske brigade bb danas je u prisustvu brojnih zvaničnika i gostiju organizovano svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju stambeno-poslovnog objekta ''Lamela H3'' u Goraždu.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i gradonačelnik Grada Goražda dr.sci. Muhamed Ramović koji je ovom prilikom naglasio da je Gradska uprava izadala potrebnu dokumentaciju kako bi gradnja ove zgrade bila u skladu sa propisima, jer kako je istakao Gradonačelnik ona je realna potreba građana Goražda.

Poznato je da je Vlada BPK Goražde putem Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline pokrenula aktivnosti na projektu izgradnje novog stambeno- poslovnog objekta Lamela H3 u Goraždu. U tu svrhu, od Grada Goražda kupljeno je zamljište, plaćena renta i izrađena projektna dokumentacija na osnovu koje je dobiveno odobrenje za građenje, za šta su iz Budžeta resornog ministarstva izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 170.546,92 KM.

Projekat izgradnje pomenutog stambeno-poslovnog objekta pokrenut je s ciljem pomoći stambeno nezbrinutim porodicama s prostora BPK-a, zbog čega je Vlada, na prijedlog Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline utvrdila i u skupštinsku proceduru poslala prijedlog Projekta izgradnje stambeno-poslovnih objekta Lamela H3 i H4 radi prodaje po povoljnijim uslovima, na  koji je Skupština BPK-a Goražde, krajem juna prošle godine, dala svoju saglasnost.

Predviđeni model izgradnje podrazumijevao je izbor pravnog lica putem javnog nadmetanja koje će izvršti kupovinu građevinske parcele i prateće dokumentacije, vlastitim sredstvima izvršiti izgradnju objekta i izgrađene stanove prodati licima koje će u postupku javnog nadmetanja odabrati resorno ministarstvo  po cijeni postignutoj u postupku nadmetanja umanjenoj za subvenciju Vlade BPK-a Goražde u ukupnom iznosu od 470.546,92 KM.

U postupku javnog nadmetanja najpovoljniju ponudu za izgradnju stambeno-poslovnog objekta Lamela H3  dostavio je ponuđač GPD „Drina“ d.d. Goražde sa ponuđenom cijenom izgradnje po metru kvadratnom od 1.330 KM sa kojim je zaključen i kupoprodajni ugovor te mu predata sva potrebna investiciono-tehnička dokumentacija radi početka realizacije radova.

Na ovaj način, zvanično je omogućen početak izgradnje stambeno-poslovne zgrade Lamela H3 u Goraždu, čija izgradnja, kako je precizirano ugovorom, ne može trajati duže od 24 mjeseca, a subvencionirana cijena jednog kvadratnog metra novosagrađenog stambenog prostora iznosit će 1.025,74  KM/m2.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba