Skip to content
IMENOVAN ORGANIZACIONI ODBOR XXI. INTERNACIONALNOG FESTIVALA PRIJATELJSTVA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 13 Mart 2018 15:47

Prvi sastanak Organizacionog odbora XXI Internacionalnog Festivala prijateljstva održan je danas u prostorijama JU Centar za kulturu Goražde. Na današnjem sastanku najpprije je usvojena Odluka o imenovanju Organizacionog odbora Festivala čiji zadatak je da pripremi i provede programske sadržaje i finansijski plan Festivala. Ono što je rečeno na današnjem sastanku jeste da će se i ovogodišnji Festival pripremiti u skladu sa finansijskim planom, te da se pokuša što više programski sadržaj priblližiti izvornom obliku Festivala. Festival će trajati sedam dana od 01.-07. Augusta. Javni poziv umjetnicima za učešće na dvadeset prvom Internacionalnom Festivalu prijateljstva u Goraždu biće objavljen početkom aprila.

Nešto više o detaljima današnjeg sastanka u izjavi za medije rekao je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora: ‘’Ove godine smo malo ranije zakazali prvi sastanak Organizacionog odbora zbog svih obaveza  koje imamo, kao i zbog svih priprema koje treba da izvršimo. Ove godine Festival će trajati sedam dana od 01.-07. augusta i drago nam je da se taj datum ponovo vratio jer smo mi zbog Ramazana pomjerali  ga prema septembru a nekada  i  prije augusta, ali evo sada definitivno on će biti  u narednim godinama onaj stari datum 01. august. 

Danas smo formirali Organizacioni odbor, po sektorima ćemo svi imati svoje obaveze. Zaista ovaj XXI Internacionalni Festival želimo da bude za sve uzraste i da bude sadržajan, ali želimo i da se uklapamo u finansijske okvire koje imamo. Mislim da će građani biti zadovoljni. Prošle godine smo imali  sve pohvale, gledamo da Festival koliko možemo vratimo u izvorni oblik. Nemamo toliko tih posjeta kao i ranije jer svi oni koji  su dolazili su uzimali sredstva iz Europske unije  kroz projekte, ali sve je manje tih projekata i usmjeravaju se na druga područja. Ipak se nadamo ove godine gostima iz svih dijelova Evrope i mi ćemo biti dobri domaćini kao i svake godine. 

Kada je u pitanju Budžet za Festival se kreće kao i prošle godine negdje oko 90. 000,00 KM s tim da  u Budžetu imamo oko 60.000,00 KM a ostatak ćemo obezbjediti kroz donatorska sredstva, a donijeli smo zajednički zaključak da se što više angažujemo kada su u pitanju donacije, što je vrlo važno. Svake godine mi obnovimo muzičke instrumente, za šta smo ranije izdvajali značajna sredstva, za pojačala, muziku ali svake godine obogatimo muzički fond. Također ćemo s našim JP RTV BPK-a sklopiti ugovor da  napravimo film o svih proteklih 20 godina, šta je to bilo u Goraždu i kako je Festival prijateljstva  jedinstveni Festival u BiH.’’

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba