Skip to content
PREDSTAVLJENO IDEJNO RJEŠENJE NOVOG CENTRALNOG SPOMEN-OBILJEŽJA ''GORAŽDE – GRAD HEROJ SVOJIM BRANIOCIMA'' PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 11 April 2018 16:15

U organizaciji Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je održana prva prezentacija idejnog projekta rekonstrukcije postojećeg centralnog spomen obilježja ''Goražde – grad heroj svojim braniocima''.

Prezentaciji, čiji cilj je bio da se ponude sugestije i mišljenja na predložena arhitektonska rješenja, prisustvovali su predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća, premijer BPK Goražde Emir Okovć, ministar za boračka pitanja Eniz Halilović, predstavnici Grada Goražda, predvođeni gradonačelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem, te predsjednici boračkih udruženja s područja BPK-a.''

Ono što smo mi pokrenuli jeste da u postupku izrade Regulacionog plana ovaj prostor bude ucrtan kao spomen-obilježje i, čini mi se, da je to u fazi donošenja na nivou Grada Goražda. Mi ovih dana očekujemo usvajanje tog Regulacionog plana, što, naravno, onda stvara pretpostavke za izdavanje urbanističke i građevinske dozvole, te pribavljanja svih onih saglasnosti koje jedan objekat, u smislu Zakona o građenju, treba da ima.'' – pojasnio je premijer Emir Oković.

Prema riječima Premijera, izrada glavnog projekta je u završnoj fazi, nakon čega bi trebali uslijediti radovi na izgradnji novog spomen-obilježja i rekonstrukciji cjelokupnog kompleksa na kojem je ono izgrađeno.

''Opšta ocjena je da je ponuđeno rješenje u najvećem dijelu prihvatljivo, tako da ćemo mi vrlo brzo zaokružiti ovu priču i, na nivou Ministarstva i Grada Goražda, krenuti u punu realizaciju ovog projekta da konačno dobijemo jedno spomen-obilježje kakvo ovaj grad zaslužuje.'' – kazao je premijer Oković.

Istaknuto je da je procijenjena vrijednost projekta koji će uključiti rekonstrukciju i uređenje cijelog postojećeg kompleksa na kojem je izgrađeno spomen-obilježje, kao i ispisivanje imena svih poginulih boraca oko 100.000,00 KM.

Zadovoljstvo ponuđenim idejnim rješenjem i izgledom spomen obilježja izrazili su i predstavnici boračkih udruženja što je u izjavi za medije kazao predsjednik Udruženja veterana rata, zelenih beretki i patriotske lige BPK-a Abduselam Sijerčić Pelam – ''Ovo se uklopilo u isti ambijent, u isti prostor, ali je daleko sadržajnije i dostojanstvenije, tako da mislim da niko nije neke velike primjedbe imao. Jedino da to krene što prije i da dočekamo 18. septembar da to bude gotovo.''

Idejni projekat prezentirali su predstavnici firme „Aring“ d.o.o Goražde koja je bila i angažovana na njegovoj pripremi.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba