Skip to content
GRAD SARAJEVO DONIRAO GRADU GORAŽDE RAMAZANSKI TOP PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 13 Juni 2018 14:20

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka poklonio je građanima Goražda ramazanski top, a svečana primopredaja izvršena je danas na izletištu Rorovima, odakle će taj top oglašavati vrijeme iftara.

Riječ je o ručno rađenom topu na koji je tom prilikom postavljena i gravirana pločica s natpisom 'Poklon Grada Sarajeva'.

Sarajevski gradonačelnik kazao je kako muslimani - Bošnjaci poste sveti mjesec ramazan, koji je poseban mjesec, te da ova donacija ima i posebnu tradicijsku vrijednosti.

Top na simboličan način obilježava završetak posta i početak iftara, i to je tradicija koja se vezuje za Grad Sarajevo, kazao je Skaka.

Dodao je kako se pored vjerske dimenzije želi obogatiti i turistička ponuda Goražda.

‘’Jako  sam sretan i jako mi je drago što se danas nalazimo u herojskom  Goraždu koje je u agresiji koja je iza nas u period 1992.-1995 bila herojski grad, kako u ratnom tako i poslijeratnom periodu to je herojski grad. Riječ je od jednom od najaktivnijih gradova u BiH na način da ima  najmanji broj nezaposlenih. Mi smo današnju posjetu iskoristili kako bismo Gradu Goraždu poklonili jedan top koji je dio tradicije Sarajeva na način da mi prekid posta i početak iftara u Sarajevu sa Vidikovca obilježavamo ispaljivanjem topa. Želja nam je da tu lijepu tradiciju Sarajeva prenesemo u ostale gradove BiH. I evo nas u Goraždu.  Planiramo da svim gradovima prenesemo ovu tradiciju koja je svojevrsna turistička atrakcija.’’ kazao je Skaka

Gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović kazao je kako je Goražde počašćeno ovom donacijom: ‘’Goražde je danas posebno počašćeno time što je gradonačelnik Sarajeva gosp. Skaka u posjeti. Imamo jako dobru sradanju sa Gradom Sarajevo. Oni posebno na naše određene zahtjeve i projekte  imaju razumjevanja, posebno kada je u pitanju oblast kulture i sporta. Drago nam je zbog ove donacije, top koji je bio u tradiciji bosanskih čaršija. Tako da će od večeras on biti u funkciji, da ćemo ga ljuborno čuvati i čestitam svim građanima Goražda zbog ove donacije na kojoj se zahvaljujemo gradonačelniku Sarajeva.’’

Osim Goražda , Sarajevo je ramazanski top doniralo i Travniku, kao i sarajevskoj Općini Novi Grad, te Gradu Mostaru.Želja nam je da svi veći gradovi u BiH imaju jedan ovakav top kako bi taj simboličan način obilježavanja kraja posta priuštili svim građanima BiH - poručio je Skaka.

Nakon izletišta Rorovi gosp. Skaka sa saradnicima posjetio je i Gradsku upravu Goražde gdje je održan zvaničan sasatanak sa gradonačelnikom Goražda dr.sci. Muhamedom Ramovićem i saradnicima a prijemu je prisustvovala i predsjedavajuća Skupštine BPK-a Aida Obuća. Na prijemu je razgovarano o zajedničkoj saradnji te je obećana podrška Grada Sarajevo Gradu Goražde kada su mnogi projekti u pitanju.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba