Skip to content
SVEČANO OTVORENA XV PO REDU PRIVREDNO-KULTURNA MANIFESTACIJA ‘’DANI JABUKE’’ GORAŽDE 2018. PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 11 Oktobar 2018 15:10

Goražde je po XV put domaćin privredno-kulturne manifestacije "Dani jabuke''. U prisustvu brojnih zvanica ceremonija svečanog otvaranja Sajma održana je danas na platou ispred Gradske dvorane ''Mirsad Hurić''.

Otvaranju Sajma prisustvovali su brojni zvaničnici, a riječi dobrodošlice zvanicama i učesnicima Sajma najprije je uputio predsjednik Upravnog Odbora PKM ''Dani jabuke'' Mirsad Hubanić. O ulozi i značaju ovog Sajma govorili su brojni zvaničnici među kojima predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić. Veliku podršku ova Manifestacija od samog osnivanja dobila je i od strane stručnjaka Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta Sarajevo, te se u ime ove ustanove obratio prof. dr. Vedad Falan.

Posebnu dobrodošlicu gostima i učesnicima Sajma poželio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović koji je pored toga naglasio kako je Goražde ranije bilo prepoznatljivo po autohtonoj jabuci, šljivi i orahu, te da će se ubuduće veća pažnja posvetiti razvoju poljoprivrede i turizma, čemu veliki doprinos daje i sam Sajam. O značaju Sajma govorili su i ministar privrede u Vladi BPK-a Anes Salman, te  premijer BPK- Emir Oković. XV po redu Sajam jabuke zvanično je otvorio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović koji je zahvalio na pozivu i ukazanoj časti da otvori Sajam, te je naglasio da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prepoznalo značaj ove Manifestacije i daje punu podršku istoj.

Organizatori Sajma ističu kako su pripreme za Sajam počele još u aprilu ove godine, te da je riječ o do sada najbolje organiziranom sajmu.

Na manifestaciji, po kojoj je Goražde postalo prepoznatljivo u cijelom regionu, ove godine svoje proizvode predstavit veliki broj izlagača. Svi izložbeni kapaciteti u prostoru dvorane "Mirsad Hurić"  su popunjeni, a ove godine pored izlagača iz BiH na sajmu će svoje proizvode predstaviti i privrednici iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Mirsad Hubanić, predsjednik Udruženja "Dani jabuke" ističe da poljoprivredna i prehrambena industrija uglavnom imaju primat i na ovogodišnjem sajmu, dok će se predstaviti i organizacije iz oblasti turizma ruralnog razvoja i nevladinog sektora.

Devetu godinu zaredom značajnu podsajamsku aktivnost predstavlja kviz u kojem se takmiče učenici srednjih poljoprivrednih škola, a ovogodišnju privrednu kulturnu manifestaciju "Dani jabuke" među brojnim sponzorima podržala je i Gradska uprava Grada Goražda.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba