Skip to content
GRADONAČELNIKU GRADA GORAŽDA DODIJELJENO JOŠ JEDNO PRESTIŽNO PRIZNANJE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 14 Novembar 2018 14:45

U organizaciji “Media Inventa“, a uz podršku Privredne komore Srbije, Privredne komore Vojvodine i Grada Novog Sada u zgradi Novosadskog sajma održan je sedmi po redu “Dunavski biznis forum“ koji je posvećen Dunavskoj strategiji u ulozi biznisa u ostvarivanju njenih ciljeva, jačanju prosperiteta i efikasnijem korišćenju potencijala.

Dunavski biznis forum je značajan regionalni događaj koji okuplja veliki broj zemalja i učesnika, naučnika i stručnjaka različitih oblasti. Ove godine je okupio učesnike iz 14 zemalja Podunavlja - Nemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Moldavije, Ukrajine i Srbije. Ukupno je 600 učesnika. Cilj Foruma je obezbjeđivanje platforme za institucionalne i korporativne lidere da razmjene stavove o rastućim regionalnim pitanjima u vezi sa EU Dunavskom strategijom, sagledaju i iskoriste potencijale u oblasti energetike, transporta, agribiznisa i IT, i razmotre uzajamne investicione prilike. Forum ima za cilj da podstakne partnerstva između kompanija, gradova i regija radi izgradnje prosperiteta i veće konkurentnosti Dunavskog regiona. 

U okviru sedomg DBF, održani su brojni paneli na različite teme “Pametni gradovi“, “Mediji između objektivnosti, stvaralačke kritike i senzacionalizma“, “Regioni mostovi integrativnih procesa“, “Biznis i prioriteti“, “Značaj nauke za razvoj poljoprivrede, agroprivrede i koncepta pametnih sela“, “Medicina i farmacija na istom zadatku“ i “Transport i logistika, velika šansa Srbije“.

Dodijeljena su i prestižna priznanja: ”Dunavski cvet” – za najbolji nacionalni biznis, ”Dunavski kapetan“ – za ličnosti koje su najviše doprinijele sprovođenju Dunavske strategije, te priznanja  ''Zlatni ključ'' i ''Dunavska statua'' koja se dodjeljuju pojedincima i gradovima koji su ostvarili zapažene rezultate u proteklom periodu.

Nakon što je 2015. godine Općini Goražde za angažman kao otvorenom gradu u privlačenju investitora, zatim za zapošljavanje i projekte međuregionalne saradnje dodijeljeno prestižno priznanje ''Zlatni ključ'' Dunavskog biznis foruma, u okviru ovogodišnjeg sedmog po redu DBF gradonačelniku Grada Goražda dr.sci. Muhamedu Ramoviću dodijeljeno je priznanje ”Dunavski kapetan“ – za ličnosti koje su najviše doprinijele sprovođenju Dunavske strategije. Ono što je također bitno naglasiti jeste da je naša kompanija Bekto Precisa 2014. godine također nagrađena priznanjem ''Dunavski kapetan'' po čemu se vidi kontinuitet i dobro upravljanje u našem Gradu, kako firmama, tako i lokalnom zajednicom. Priznanje ”Dunavski kapetan“ uručeno je gradonačelniku dr.sci. Muhamedu Ramoviću, koji se tom prilikom prisutnima u sali Novosadskog sajma obratio, te uz prezentaciju predstavio našu lokalnu zajednicu.

Govoreći o prestižnoj nagradi koju je dobio gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je istakao – '' Dunavska straregija osmišljena je s ciljem da predstavlja okvir za rješavanje pitanja koja države ili njihove pojedine regije same ne mogu riješiti na zadovoljavajući način, već je za to potreban transnacionalni strateški pristup, projekti i umrežavanje. Ovaj vid aktivnosti je naše trajno opredjeljenje i Grad Goražde će kao lokalna zajednica uložiti dodatne napore da kroz prekograničnu i međuregionalnu saradnju, te zajednički rad na projektima, omogući promovisanje svih svojih potencijala, te vrijednosti za koje se zalažemo. Svaka nagrada, a posebno one koje se dodjeljuju od strane nezavisnih institucija, mnogo znači, te nam je podstrek za još predaniji i ustrajniji rad na razvoju našega Grada.“

Među nagrađenima iz BiH su i gradonačelnik Grada Bijeljina Mićo Mićić, zatim općine Tešanj i Derventa.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba