Skip to content
AMBASADA FRANCUSKE U BIH OBILJEŽILA 14. JULI – NACIONALNI PRAZNIK FRANCUSKE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 12 Juli 2019 23:03

U organizaciji Ambasade Francuske u BiH i ove godine obilježen je 14. juli – Nacionalni praznik Francuske. Tim povodom, kao što je to bila praksa i prethodnih godina, prigodnim programom, u krugu prijatelja i visokih zvanica, organizovan je tradicionalni prijem za ovaj najveći državni praznik koji je održan u prelijepom ambijentu rezidencije francuskog Ambasadora.

Ambasador NJ.E. g-din Guillaume Jean Rousson je uz dobrodošlicu gostima i zvanicama, ukazao na francusku strategiju za Balkan, koja je izrađena u aprilu i koja daje posebne prijedloge za nekoliko važnih oblasti u zemljama ovog područja poput sigurnosti, odbrane i pravosuđa. U oblasti pravosuđa naveo je program EU4Justice koji vodi Francuska od početka godine u okviru programa IPA.

Govoreći o Evropskoj uniji podvukao je da je poznato mišljenje Komisije, te da je Mapa puta jasna i zahtjevna."U tom smislu je od posebne važnosti djelovanje BiH u narednim mjesecima. U očima zemalja članica to djelovanje odražavat će stvarni stepen angažmana domaćih vlasti na svim nivoima na putu približavanja Evropskoj uniji. Zato možemo samo žaliti što u ovom ključnom trenutku nova vlast na nivou Federacije i države još nije u potpunosti konstituisana" – naglasio je Rousson.

Prijemu je prisustvovao veliki broj uglednih i značajnih ljudi iz privrednog, kulturnog, političkog i vjerskog života, a Grad Goražde je predstavljao gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović. Kao što je to praksa na sličnim događajima, Gradonačelnik je iskoristio priliku da se sretne sa predstavnicima ambasada u Bosni i Hercegovini, najznačajnijim privrednicima i predstavnicima vladinog i nevladinog sektora, te visokim zvaničnicima Bosne i Hercegovine.

Nacionalni praznik Francuske obilježava se u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine, odnosno dan kada je jurišem revolucionarnih snaga osvojena zloglasna tvrđava Bastille, tamnica u pariškom predgrađu Saint Antoine. Na ovaj dan se, među ostalim, održava i tradicionalna vojna parada na Elizejskim poljanama (Champs Élysées).

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009