POČEO PROGRAM OBILJEŽAVANJA DANA NEZAVISNOSTI BIH Ispis
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 28 Februar 2018 16:17

Nizom prigodnih sadržaja i ove godine na području grada Goražda i BPK-a obilježit će se jedan od najznačajnijih praznika 01. mart - Dan nezavisnosti BiH.

Prvog marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine su se na Referendumu opredjelili za nezavisnost naše države. Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Toga dana, 1992. godine, 64 posto građana Bosne i Hercegovine potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje ''da li ste za to da Bosna i Hercegovina bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda."

Program je zvanično otpočeo u 17.02.2018. godine Ženskim rukometnim turnirom, da bi bio nastavljen 22. zimskim pohodom ‘’Grebak-put života 2018. koji je održan u subotu. Učesnici pohoda najprije su ovom prilikom položili cvijeća na spomen obilježju ''Goražde – grad heroj svojim braniocima'' u ulici Prve slavne višegradske brigade, nakon čega su krenuli u pohod.

Program je nastavljen danas historijskim časem u osnovinim i srednjim školama na području BPK-a, zatim malonogometnim turnirom učenika osnovnih i srednjih škola koji je u ime Organizacionog odbora svečano proglasio otvorenim pomoćnik Gradonačelnika Sanid Zirak.

U nastavku današnjeg programa u Velikoj sali Centra za kuturu organizovana je Kulturno-zabavni program posvećen Danu nezavisnosti BiH u organizaciji učenika osnovnih škola ''Prača'', ''Ustikolina'' i ''Hasan Turčalo Brzi'', a i dodjeljene su nagrade za najbolje literarne i likovne radove o temi “Dan nezavisnosti BiH” čime je završen današnji program.

Naime, konkurs za najbolje literarne i likovne radove povodom Dana nezavisnosti raspisalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta BPK-a Goražde, a učešće na konkursu su uzeli učenici osnovnih i srednjih škola. Komisija je izvršila odabir najboljih radova za koje su danas dodjeljene i nagrade.

Likovni radovi ( VI-IX razreda) 

  1. mjesto- Sara Delić- IX razred- OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde
  2. mjesto-Dalila Selimović- IX razred- OŠ „Husein ef.Đozo“ Goražde
  3. mjesto-Emina Mujanović- VIII –OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Vitkovići

 

Literarni radovi (VI-IX razreda) 

  1. mjesto- VII razred- Indira Kadić - OŠ „Prača“ Prača
  2. mjesto-Iman Efendić-VIII razred - OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde
  3. mjesto- Lejla Borović- VIII razred – OŠ „Ustikolina“ Ustikolina

 

Literarni radovi (srednja škola) 

  1. mjesto – Amila Crljenković -  IV razred – MSŠ Enver Pozderović“ Goražde
  2. mjesto-Melisa Geca –I razred – MSŠ Enver Pozderović“ Goražde
  3. mjesto- Adna Šečić – III razred - STŠ „Hasib Hadžović“ Goražde

Program se nastavlja sutra kada će se održati centralni dio programskih sadržaja obilježavanja 01. marta – Dana nezavisnosti BiH u našem Gradu.


AdmirorGallery 3.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.